Gevonden worden in de belangrijkste zoekmachines zoals Google

Dat klinkt simpel, maar je moet het toch maar even doen. Als je website niet gevonden wordt, dan zal deze ook geen ranking krijgen. Zorg er dus voor dat de zoekmachines je content kunnen vinden. En het liefst eenvoudig en snel. Je kunt eigenlijk beter als volgt denken: kunnen mijn bezoekers de belangrijkste pagina’s snel en eenvoudig vinden? Want als de bezoekers van je website de pagina’s snel en eenvoudig kunnen vinden, dan kan een zoekmachine zoals Google de content meestal ook wel vinden.

Waar moet je op letten als je de belangrijkste pagina’s snel en eenvoudig vindbaar wil maken?

  1. Maak in ieder geval gebruik van een XML Sitemap. Een voorbeeld van een Sitemap, zie je bijvoorbeeld op de website van Reizen Paleis. Het plaatsen van een sitemap helpt de (bots) zoekmachines om eerder en sneller content op je website te vinden / ontdekken. Verder zou je gebruik kunnen maken van een RSS feed. Met een RSS feed wordt de zoekmachine op de hoogte gebracht van wijzigingen en updates van je website.
  2. Zorg dat je website een logische structuur heeft. Toevallig heb ik deze tip de afgelopen paar weken een aantal keer gegeven aan één van onze klanten. De klant denkt na over de bouw van een nieuwe website. 1 van belangrijkste zaken om dan direct goed over na te denken is de structuur. Niet alleen voor zoekmachines, maar vooral ook voor de bezoekers van je website. Als de structuur niet duidelijk is, dan zullen de bezoekers veel eerder afhaken. En hetzelfde geldt dus voor een zoekmachine.

Logische structuur van een website

Wanneer je de huidige structuur van je website gaat aanpassen of een nieuwe structuur gaat opzetten, denk dan in ieder geval aan het volgende:

  • Zorg voor een zoekbox (meestal rechts bovenaan). Op Internetpaleis.nl hebben wij een ‘vergrootglas’ geplaatst, maar als je voldoende ruimte hebt kan je ook gebruik maken van een zoekbox. Zie bijvoorbeeld de zoekbox ‘land, regio, plaats, woning’ op Vakantiewoning.org.
  • Maak gebruik van breadcrumbs als (extra) navigatie.
  • Plaats interne links naar relevante pagina’s. Dus stel bijvoorbeeld dat ik het in dit artikel over SEO heb, dan kan ik een interne link plaatsen naar de pagina op Internetpaleis, die over de SEO gaat. <- Hier dus zojuist gedaan.
  • Je urls zijn hetzelfde opgebouwd als de structuur van je pagina. Dus bijv.: Homepage – Land – Regio – Plaats. Dan krijg je: http://www.jouwwebsite.nl/nederland/zeeland/Goes Dat is een stuk logischer dan Goes/Nederland/Zeeland bijvoorbeeld. Bouw de urls niet op voor de zoekmachines, maar bouw ze dus logisch op, net zoals de structuur van je website.
  • Het beste is om een boomstructuur (piramide) aan te houden. Meer informatie hierover kan je ook lezen op de site van Moz.
  • En tot slot, maar zeker niet de minst belangrijke: zorg dat de belangrijkste pagina’s vanaf je homepage bereikbaar zijn. Voor onze website zijn bijvoorbeeld webdesign en website optimalisatie belangrijk. Deze plaatsen we dan ook op de homepage, zelfs op elke pagina bovenaan. Verstop ze dus niet!

 

Call Now Button