Google Penguin 4.0 zal in deze dagen worden uitgerold en deze zal naar horen zeggen grote (negatieve) consequenties hebben voor veel websites. The Google update zal deze keer real-time zijn. Dus penalties die direct zichtbaar zullen zijn, wanneer er spammy links naar de website worden geplaatst. Even voor de duidelijkheid: wat is Penguin? Google Penguin is een aanvulling op het algemene algoritme van Google dat sinds 2013 “Google Hummingbird” genoemd wordt. Google Penguin beoordeelt de kwaliteit van links tussen websites met als doel misbruik tegen te gaan. Google penalty is een term die gebruikt wordt in de zoekmachine optimalisatie. Het betekent eigenlijk dat je wordt gestraft door Google. In feite zou je het kunnen vergelijken met een penalty in de sportwereld. Bij een overtreding wordt er een penalty uitgedeeld aan de tegenpartij. Een Google penalty krijgen is dus zeker niet optimaal voor je website. Het gebruik van Google seach console (voorheen Google webmaster hulpprogramma) kan je helpen een Google penalty te voorkomen. IK kwam er deze week achter dat al mijn seo klanten search console nog niet gebruiken. Daar hebben we dus maar direct verandering in gebracht.

Wat is Google search console?

Google Search Console is een gratis service die wordt aangeboden door Google en waarmee je de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google kunt bijhouden en controleren. Je hoeft je niet aan te melden voor Search Console om je site te laten opnemen in de zoekresultaten van Google. Als je dit echter wel doet, kan je inzicht krijgen in hoe Google uw site ziet, zodat je de prestaties van je site in de zoekresultaten kunt verbeteren.

Waarom Search Console gebruiken?

Je kunt de prestaties van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden:

  • Controleren of Google toegang kan krijgen tot je inhoud
  • Nieuwe inhoud indienen zodat deze kan worden gecrawld en inhoud verwijderen die je niet wilt weergeven in de zoekresultaten
  • Inhoud maken en beheren die visueel interessante zoekresultaten oplevert
  • Je website onderhouden met minimale verstoring van de zoekprestaties
  • Controleren op problemen met malware en spam en deze verhelpen zodat je website schoon blijft

Je kunt inzicht krijgen in hoe Google Zoeken, en de rest van de wereld, je website te zien krijgen:

  • Welke zoekopdrachten hebben ervoor gezorgd dat je website werd weergegeven in de zoekresultaten?
  • Resulteerden bepaalde zoekopdrachten in meer verkeer naar je website dan andere?
  • Worden de prijzen van je producten, contactgegevens van het bedrijf of evenementen weergegeven in uitgebreide zoekresultaten?
  • Welke sites bevatten links naar jouw website?
  • Presteert uw mobiele site goed voor gebruikers die zoeken op mobiele apparaten?

Je kunt dus zien welke sites links bevatten naar jouw website. Zorg dat de links afkomstig zijn van kwalitatieve websites. Een seo expert kan je daarbij helpen. Zorg er voor de rest voor dat je niet een link sitewide (dus op alle pagina’s van een website) plaatst. Het is verder zo dat Google berichten kan sturen naar je Search console als er iets mis is met je website. Het is super belangrijk om daar dan ook zo snel mogelijk iets mee te doen. Google zal opmerken dat je fouten hersteld en dit kan een positief effect hebben op de rankings. Wanneer je je hebt aangemeld voor Search console; dat kan overigens hier:

https://www.google.nl/intl/nl/webmasters/

dan is het vervolgens voldoende om 1x per maand je search console-dashboard te checken. Je ziet dan in 1 oogopslag of er een toename is in het aantal fouten op je website en of er ongebruikelijke afname is van het aantal klikken.

Ook als u overstapt op https:// dan is het van groot belang om de Google search console op te nemen in uw stappenplan (stap 4 t/m 8 uit het stappenplan).

Gebruik je dus nog geen Google search console, start er dan vandaag mee. Je kunt je backlinks controleren, problemen achterhalen en Google stuurt je (niet voor niets) ook nog eens berichten om je hierop te wijzen. Wil je nog meer uit Search console halen, bekijk dan eens het volgende Youtube filmpje (webmaster tools tuturial):

Call Now Button