Vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig Google analytics om de statistieken van de website bij te houden. Een vaak gestelde vraag is: Wat is het verschil tussen sessies en gebruikers?

Om alles van analytics goed te kunnen begrijpen en gebruiken moet je eigenlijk een cursus volgen. Af en toe zal ik een aantal zaken uit analytics halen om kort te bespreken. Vandaag het verschil tussen een sessie en een gebruiker n.a.v. een vraag van één van m’n klanten. Wat heeft dit met SEO te maken? Uiteindelijk wil je met de zoekmachine optimalisatie ervoor zorgen dat een website beter wordt gevonden in vooral Google. Daardoor zal er meer organisch bezoek (gratis bezoek) worden doorgestuurd naar de website. Dat wil je meten, zien en vergelijken. Daarvoor kan je Analytics gebruiken. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die een verschil in organische groei kunnen veroorzaken, maar het geeft in ieder geval een redelijke indicatie van hoe het gesteld is met het organisch bezoek. In Google analytics kom je dan sessies en gebruikers tegen. Hieronder het verschil.

Uitleg van Google wat het verschil is tussen sessies en gebruikers

Google kan natuurlijk zelf het beste uitleggen wat het verschil is tussen een sessie en een gebruiker:

In Google Analytics worden zowel sessies als gebruikers in uw account gemeten. Sessies staan voor het aantal afzonderlijke sessies dat door alle gebruikers op uw site is gestart. Als een gebruiker gedurende 30 minuten of langer inactief is op uw site, wordt nieuwe activiteit gerekend als een nieuwe sessie. Als gebruikers uw site verlaten en binnen 30 minuten terugkeren, wordt dit tot de oorspronkelijke sessie gerekend.

De oorspronkelijke sessie van de gebruiker binnen een bepaalde periode wordt beschouwd als een extra sessie en een extra gebruiker. Toekomstige sessies van dezelfde gebruiker tijdens de aangegeven periode worden geteld als extra sessies, maar niet als extra gebruikers.

Voor nog meer informatie over bijvoorbeeld klikken, instappunten, (unieke) paginaweergaven, verwijs ik jullie graag naar:
https://support.google.com/analytics/answer/1257084?hl=nl

Call Now Button