Site basic: www versus non-www

Het optimaliseren van een website voor de zoekmachines bestaat uit diverse onderdelen waaronder een website audit. Zo’n audit bestaat ook weer uit een x-aantal onderdelen. Zo kijk ik naar het eventueel ontbreken of dubbel aanwezig zijnde metatags, de lengte van de metatags, de (xml) sitemap, maar ook de www versus non-www geregeld is voor de website.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je even snel een website wilt bekijken. Je gaat dan niet de gehele website intypen met http://www., maar je typt bijv. alleen in: Tweede-Woning.nl. Soms krijg je dan een error. Dan weet je dat de www versus non-www niet goed geregeld is voor die website. De enige manier om de website te bezoeken is om www. voor het domein te plaatsen.

Oplossing www versus non-www

www.Tweede-woning.nl en Tweede-woning.nl zijn eigenlijk 2 verschillende websites; ook voor de zoekmachines en dus Google. Google kan de 2 websites dan zien als duplicated content. Al is het tegenwoordig ook mogelijk om bij de Google webmaster tools aan te geven wat je hoofddomein is.

De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Redirect de non-www naar de www of net andersom. Het eenvoudigste is om dit met de .htaccess file te doen. Dit werkt alleen als de website op een Linux server draait en de server .htaccess ondersteunt. Wanneer je dit niet zeker weet kun je even contact opnemen met je hostingbedrijf of de bouwer van je website.